Hotel Slotania is een project van Herman Keppy gewijd aan de rock 'n roll in Amsterdam, een Indische aangelegenheid. Eind jaren vijftig, begin jaren zestig van de vorige eeuw speelden de eerste rockbandjes ieder weekend in de Amsterdamse uitgaanscentra. Op de Zeedijk bijvoorbeeld. En vooral in Hotel Slotania waar regelmatig dansfeesten werden gehouden.

 

 

IN HET HOL VAN DE LEEUW

Jawel, Herman Keppy blijft toeren met zijn verhaal Hotel Slotania, over Indorock uit Amsterdam. Op woensdag 8 oktober 2014 waagt hij zich in het hol van de leeuw: Den Haag. In het wijkcentrum ’t Klokhuis aan de Celebesstraat 4 begint zijn presentatie voor de plaatselijke kumpulan van Pelita om 13.30 uur.

 

 

50 TAHUN YANG LALU

Kira kira 50 tahun yang lalu anak anak Indo dan Ambon seperti The Hondo Rockers (foto) mulai rock 'n roll di Amsterdam, Belanda. Malam 18 oktober 2012 muda mudi rock dari dulu pulang ke Ibu Kota dalam talkshow Hotel Slotania.

 

 

INDOROCK BACK IN MOKUM

De rockers van het eerste uur hebben verteld over die roerige maar mooie tijd in Amsterdam in de muzikale talkshow 'Hotel Slotania' in Pakhuis de Zwijger op donderdagavond 18 oktober. Martijn Apituley draaide plaatjes en Herman Keppy projecteerde foto's van toen. En toen de mannen hun oude Stratocaster- en Jazzmaster-gitaren oppakten, was het swingen geblazen.

 

 

DE GASTEN

Gastheren Herman Keppy & Martijn Apituley ontvingen: Joost Anthonio (the Black Arrows), Raymond Berghahn (the Candy Kids), Guus Manuputty (Rocking Yings), Jonkie Pelupessy (the Rocking Strings), René Vreede (the Hondo Rockers) en Ed Wannee (Rocking Strings & Yings, Black Arrows).

 

 

HET LOGO

Speciale vocale gasten op 18 oktober waren Ard en Ben Hulskamp (the Burning Melody Strings uit Laren). Noordhollander Siem Veld drumde mee en deed de backing vocals. Bovenstaande kleurenfoto's zijn gemaakt door Guido Haullussy. En het logo werd ontworpen door Herman Keppy en Louis Souhuwat.

 

 

SAN ANTHONIO

Hij had zijn Fender-gitaren al dertig jaar niet aangeraakt, maar voor donderdag 18 oktober 2012 had Joost Anthonio (the Black Arrows, Amsterdam West) ze uit de stoffige koffers gehaald. Mits hij 'San Antonio Rose' moch spelen en dat mocht hij, geen probleem.

 

 

 

PAKHUIS DE ZWIJGER

Jawel, de Indorockers van weleer zijn terug geweest in Mokum. 'Hotel Slotania', de muzikale talkshow met de jongens van toen, streek neer op een toplocatie aan het IJ. Pakhuis de Zwijger, Piet Heinkade 179, stelde de grote zaal beschikbaar voor de homecoming op donderdagavond 18 oktober 2012. En de toegang was gratis.

 

 

 

KOMEN EN GAAN

Dagblad Het Parool raadt op zaterdag 13 oktober de lezers aan om vooral aanstaande donderdagavond naar Pakhuis de Zwijger te 'Gaan!' voor de muzikale talkshow Hotel Slotania. Dit in navolging van Indisch magazine Moesson dat in het oktobernummer de oproep richt aan de abonnees: 'Komt allen!'

 

 

 

ONS AMSTERDAM

Mooi toch, Indo's en Ambonezen september 2012 gebroederlijk op de cover van Ons Amsterdam? De foto is uit 1958 en we zien The Rocking Strings bestaande uit v.l.n.r. Paul Pattinama (drums), Bob Oosterzee (basgitaar, achter), Ed Wannee (zang), Leo de Groot (slaggitaar) en Jonky Pelupessy (sologitaar).

 

 

 

FEEST PELITA

Een van de reacties op de Hotel Slotania lezing in Apeldoorn op 22 september (65 jaar Pelita): 'Ik heb afgelopen zaterdag genoten van je lezing over Indorock in Amsterdam. Prachtige verhalen. Het verschil tussen the Shadows en the Ventures, het verhaal over the Candy Kids, Indische en Molukse jongens et cetera. Geweldig. Dankjewel (TRA).

 

 

 

24 MEI

Het was wat chaotisch, te kort, maar lachen tijdens 'Hotel Slotania' op de Tong Tong Fair in Den Haag (24 mei 2012). Op deze foto van Ellen Mierop zien we Baas Vreede (zittend) en Raymond Berghahn na vijftig jaar weer samenspelen (op de foto erachter, staan beiden geheel rechts).

 

 

YINGS

Er werden foto's geprojecteerd en er klonk muziek van toen. Zoals 'The Mokum Slop' van The Hondo Rockers en 'I'm Gonna Knock On Your Door' van the Candy Kids. Op de foto: Guus Manuputty (The Rocking Yings), Ed Wannee (The Rocking Strings & Yings, The Black Arrows) en Raoul de Groen (The Rocking Yings,The Black Arrows, The Candy Kids).

 

 

VERVOLG

Maandblad Moesson heeft in juni een interview gepubliceerd met Raymond Berghahn; Ons Amsterdam publiceerde in september een artikel. Beide artikelen van de hand van Herman Keppy die over de Amsterdamse Indorock heeft verteld op het jubileumfeest van Pelita (22 september, Apeldoorn) en tijdens een Masoek Sadja in De Meent in Amstelveen (12 oktober). De jonge honden van Bill Tanaka werken aan een portretserie van deze Amsterdamse rockers van weleer.

 

 

MISTER SUNSHINE

The Candy Kids hebben in totaal twaalf plaatjes uitgebracht, in 1961 één, in 1962 tien en in 1963 één. Die zijn in ieder geval in Nederland en Duitsland uitgebracht. Bovenstaand singletje Mister Sunshine heb ik onlangs op de kop getikt in de stromende regen op de boekenmarkt op de Dam.

 

 

DARDANELLA

Deze foto is echt genomen in Hotel Slotania, op 1 april 1962. Het zijn The Black Hunters, met v.l.n.r. de pas 15-jarige Jimmy Kalff, Jeffrey Sijmens en rechts Gerard de Boer. De laatste stuurde de foto met de mededeling dat drummer Piet Bakker van de foto is gevallen en dat hier het nummer Dardanella wordt vertolkt.

 

 

HAARLEMMERS

Ondanks een oproep op 24 mei volgde na 'Hotel Slotania' geen reprise van de ouderwetse vechtpartij tegen belandas. Zelfs Henk Spaan herinnert zich dat, maar ook: 'Als de nozems uit Haarlem op hun brommer naar het kruispunt kwamen, sloten de rijen zich in Slotermeer en trok men gezamenlijk tegen de Haarlemmers op.'

 

 

SEMI-PROF

Het contract met platengigant RCA ten spijt, the Black Arrows uit de Witte de Withstraat zijn altijd semi-prof gebleven. Dus, doordeweeks werken en in het weekend spelen in Hotel Slotania of in Duitsland. De drie gebroeders Anthonio flankeren hier zanger/gitarist Ed Wannee en drummer Raoul de Groen.

 

 

MULTICULTI

The Candy Kids (uit de Joseph Scaligerstraat) nemen deel aan het voorprogramma van The Beatles in Blokker in 1964. Deze foto moet rond die tijd zijn gemaakt in Slotervaart. Een multiculti band, want naast de Indische broers Berghahn, zien we de Surinaamse drummer Wally Rellum en de Duitse bassist Klaus.

 

 

ZAPPA

In 1962 hielden de Rocking Yings op te bestaan omdat de helft van de band naar Californië emigreerde. Die helft, broers Don en Ed Sigarlaki en Coen Couwenberg, nam daar een jaar later twee eigen composities op: 'Sweet Love' en 'Hurricane'. Een van de producers was een knaap genaamd Zappa, Frank Zappa.

 

 

DON'T RUN

Alle gitaarbandjes in Nederland speelden nummers van The Shadows uit Engeland. Maar de Indische bands in Amsterdam hadden eigenlijk een voorkeur voor de Amerikaanse voorganger en tegenhanger: The Ventures. Want die muziek was veel subtieler en complexer om te spelen.

 

 

DE EERSTE

Drie gebroeders Hooper uit Slotermeer vormden in de jaren vijftig een jazz-combo dat later op de avond kon worden getransformeerd tot The Black Jean Rollers. Voorlopig verklaar ik die band (hier met Sylvie Pattinama) tot eerste rock 'n roll band van Amsterdam. De foto is onscherp, maar wat een plezier straalt ervan af.

 

 

DE VRENG

Vijftig jaar geleden besloot accordeonzaak De Vreng op de Nieuwendijk om ook gitaren in het assortiment op te nemen, zoals de peperdure Gibson Wes Montgomery, toen ƒ 3.000. René Vreede van The Hondo Rockers mag die bespelen in de winkel. Vreede's bijnaam is dan ook 'Baas', 'the Boss' zouden we tegenwoordig zeggen.

 

 

STAR-CLUB HAMBURG

Vrijwel alle vroege Amsterdamse rockers hebben later in Duitsland gespeeld. En dan vind ik een foto van de beroemde Star-Club in Hamburg en blijkt er voor de kassa een Indo te staan. De andere foto is binnen geschoten, alleen waarom heeft Jonkie Pelupessy (uit de Schaapherderstraat) zijn drumsticks verkeerd om?