VARIA

Stukjes uit diverse interviews, columns en andere artikelen,

geschreven door Herman Keppy door de jaren heen.

 


BINNENKIJKEN

Vanaf begin 2020 hebben fotograaf Thijs Wolzak en eindredacteur Herman Keppy de mooie rubriek Binnenkijken verzorgd in het magazine Zorg+Welzijn, Bedoeling is om mee te kijken met een sociaal project dat is ingesteld om mensen te helpen, waar het gaat om eenzaamheid, beweging, educatie, inclusie enzovoorts.


Herman zoekt en regelt de te schieten locatie, Thijs bekijkt en fotografeert zorgvuldig om steeds weer een prachtig beeld te scheppen. Helaas komt aan dat moois na die jaar een eind – er moet bezuinigingd worden. In december 2022 volgt de laatste aflevering.


Het voorlaatste beeld werd geschoten bij voetbalclub Sporting '70 in Utrecht. Daar komt iedere woensdag een groep mannen samen van over de zestig jaar. Ze spelen walking football, omdat sommige dingen nooit hoeven te veranderen: balletje trappen, in de kleedkamer ouwehoeren en een kopje koffie na afloop.


Zorg+Welzijn, oktober 2022

DODO

Eindelijk is er dan het boek dat het leven beschrijft van een van de beste fotojournalisten die Nederland ooit heeft gekend. Zijn naam zal echter zelfs de meeste Focuslezers niets zeggen. Maak kennis met de ooit internationaal befaamde Dodo Berretty.

 

Dodo Berretty (Batavia, 7 september 1925 - Frankrijk, 4 september 1981) was een fotojournalist die zich in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw kon meten met de wereldtop in zijn professie. Hij fotografeerde filmsterren – Sophia Loren, Brigitte Bardot, Audrey Hepburn –, wereldleiders – De Gaulle, Churchill, Kennedy – en hij deed verslag van wereldbranden – de oorlog in Algiers, Congo, Vietnam.

 

Uit de recensie in Focus 11, 2021, van het boek 'Door de ogen van Dodo Berretty'

 

 

OUT OF PLACE

Negen jaar lang werkte Bas Losekoot (41) aan een project waarmee hij het vervreemdende leven in miljoenensteden als New York, Lagos en São Paulo wil tonen. Zijn boek erover, Out of Place, verschijnt deze maand november.
 

‘Ik hoop dat mijn boek en mijn foto’s de mensen meer bewust maken van hoe wij met elkaar omgaan,' zegt hij. 'Het is een pleidooi voor een nieuwe blik op de maatschappij. Eenzaamheid en isolatie zijn een naar bijproduct van de moderne stedelijke samenleving. Het wordt nog versterkt door de mobiele telefoon waardoor mensen geen oog meer hebben voor elkaar. Maar die telefoon, oordopjes en ook zonnebrillen zijn tegelijkertijd misschien nodig om ons af te sluiten van die drukte, het lawaai en gekte om ons heen.

 

De mensen die erover gaan, stedenplanners, architecten en sociologen moeten met dit gegeven aan de slag. Lang werd de groei van een stad gezien als vooruitgang, maar in een stad als Mumbai betekent groei nog meer sloppenwijken. Er moet verandering komen, want de steden waar miljoenen mensen wonen, worden steeds meer onleefbaar.’

 

Focus, november 2020

 

 

MIJN DROOM IS DAT IK IETS ACHTERLAAT

Ton Louhenapessij (60), adviseur diversiteit & inclusie bij de politie, heeft een droom. Als hij over een paar jaar met pensioen gaat, hoopt hij ‘dat ik met trots kan terugkijken hoe de organisatie waar ik nu werk inclusiever is geworden. En dat onze kinderen geaccepteerd worden zoals ze zijn.’

 

Duidelijk is voor Ton dat de politie inclusiever moet worden. ‘Dat betreft niet alleen etniciteit of gender, maar het gaat ook om mensen met een beperking of afstand tot de abeidsmarkt, LHBTI- ers en ook leeftijdsopbouw speelt een rol. Er moet een goede mix zijn in de politieteams.’


Hij heeft een plan van aanpak geschreven dat op dit moment al binnen het Politie Dienstencentrum wordt uitgerold. ‘Een belangrijke lijn is leiderschap. Aan de top moet men beseffen dat het belangrijk is dat de politie inclusiever wordt.’ 


Zorg+Welzijn, oktober 2020, foto's Linelle Deunk

 

JULIUS GUGGENHEIMER (1885-1943)

In het oudste nog bestaande fotoblad van Europa vertelt Herman over het tragische lot van de 'beste Joodse amateurfotograaf van Duitsland'. Enige citaten volgen.

 

Op de vlucht voor de nazi's kwamen zij naar Nederland. Maria Austria, Eva Besnyö, Frits Kahlenberg en Erich Salomon zijn nu beroemde namen in onze fotografiegeschiedenis. Erwin Blumenfeld werd zelfs wereldberoemd. Onder de vluchtelingen was ook de toen reeds bij Focus bekende Julius Guggenheimer.

 

[...] Julius Guggenheimer en zijn echtgenote zijn in mei opgepakt in Amsterdam en naar kamp Westerbork gebracht. Na een korte internering zijn zij van daar op transport gezet naar Sobibor aan de Pools-Russische grens en op de dag van aankomst, 4 juni 1943, vermoord. Dat is pas een voldongen feit in 1949 wanneer de Staatscourant het overlijden officieel meldt in de misselijkmakend lange kolommen met namen van tijdens de oolog overleden Nederlandse burgers – vooral van Joodse afkomst.

 

Focus, mei 2020


 

BEDANKT PIET

Toen wij rond 1970 in Amsterdam West op straat voetbalden, waren de lantaarnpalen de goals. Het was dus een hele toer om van afstand, en om de tegenstanders heen, goed te mikken en te scoren. Vaak was het bananenschot met de buitenkant voet doeltreffend. Dan waanden we ons Piet Keizer.

 

Ik weet zeker dat buurjongen Frans Belderbos, hij speelde bij DWS, werkelijk Piet Keizer wilde worden. Gefascineerd door diens loepzuivere passes en schoten. Frans werd uiteindelijk een topbiljarter, een soort Keizer van het groene laken. Hij zal nu (ergens in Florida) net als ik mijmeren over onze jeugd en voetbal op straat, zoals ontelbaar veel Amsterdamse jochies van toen.


Geplaatst op de website van Het Parool op 11 februari 2017

 

 

WA-THO-HUK 1912

Jim Thorpe won goud op de pentathlon en decathlon tijdens de Olympische Spelen van 1912. De Zweedse koning was zo onder de indruk van zijn prestaties dat hij hem de hand schudde met de woorden 'You, sir, are the greatest athlete in the world", waarop Thorpe bescheiden antwoordde, 'Thanks, King'. Hij staat op de foto, genomen in Stockholm, met twee verschillende schoenen. Het originele paar zat niet lekker. Compromis was dat in zijn linkerschoen een extra sok moest.


Jim werd in Oklahoma geboren, pas elf of twaalf jaar na – zijn geboortecertificaat is nooit gevonden - de Slag bij Little Big Horn (1876). Dat is belangrijk om te noemen, want zijn andere naam was Wa-Tho-Huk (Lichtend Pad). Hoewel van gemixte afkomst werd hij beschouwd en zag hij eruit als een native American.


Thorpe was ook goed in honkbal, want enige jaren na Stockholm werden hem zijn medailles afgenomen. Een of andere pennelikker had 'ontdekt' dat hij voorafgaand aan de Spelen geld had ontvangen voor het meespelen in een honkballteam (het ging om 2 dollar per wedstrijd, toen ook al niet veel). Daarom gold hij als prof en had hij niet mogen meedoen aan de Spelen. Het moet een grote klap zijn geweest.


Thorpe werd vervolgens echt professioneel honkbalspeler (New York Giants), football player en ook verdiende hij een centje als basketballspeler bij het team, waar ik ook wel een balletje bij zou hebben willen gooien: The World Famous Indians. Maar het was geen vetpot, hij trouwde drie keer, had acht kinderen en toen kwam de crisis. Jullie raden het al: Jim Thorpe stierf in armoede in 1945, de laatste jaren van zijn leven een alcoholist.

 

Uit: Olympische Herinneringen, post op Facebook juli 2016

 

 

HOMO BELGICUS

Toen het fotoboek Homo Sovieticus uitkwam, interviewde Herman Keppy fotograaf Carl De Keyzer voor het tijdschrift Focus. Na 27 jaar volgt de herhalingsoefening.

 

Er wordt in de Belgische pers een vergelijking gemaakt met het moment dat Homo Sovieticus uitkwam en het verschijnen van Cuba. La Lucha. Toevallig heb ik je indertijd ook voor Focus geïnterviewd.
'Ah ja, er is een gelijkenis qua timing. Bij Cuba is de timing goed, omdat het boek is verschenen net voor de komst van president Obama aan het land. Bij Homo Sovieticus was het nog beter. Haha, de presentatie was op 9 november 1989, om acht uur in Amsterdam. Iemand was aan het speechen, ik weet niet meer wie. Toen stapte een man uit het publiek naar voren met een draagbaar radiootje, dat nogal kabaal maakte, heel vervelend. Ik weet niet precies of mijn herinnering goed is, maar opeens riep hij: "Ze breken de Muur af!" Weet jij dat nog?'

 

O ja, vrienden van jou uit Gent hadden bij mij overnacht en zouden nog een dag blijven. Maar zij en andere bezoekers in de galerie stapten na de presentatie meteen in de auto naar Berlijn.
'Je kunt niet beter mikken dan op zo'n dag te komen met een boek over de Sovjet-Unie. Achteraf dan, want met de val van de Muur had niemand meer interesse in mijn boek. Het verkocht aanvankelijk niet zo goed, maar is toch historisch geworden. Want zoiets kon daarna niet meer worden gemaakt. Het is ook voor mij belangrijk geweest, omdat het mijn entree is geworden bij Magnum (het beroemde fotografencollectief in New York – red.).'

 

uit Focus, mei 2016

 

GLOBETROTTERS 1946

In 1946 the NBA was founded and all teams were all white. Black players were not allowed, the best of them joined the basketball circus called The Harlem Globetrotters. The same year they went overseas for the first time. On this pic three of them pose with a Swiss lady to promote Ricard liquor, hence the funny hats.


The cool dude on the left is Jim Strong who was not part of the Trotters. Once an American GI involved in the liberation of Europe he stayed in Italy where he became a national legend in both basketball and baseball. Popping over the Italian-Swiss border here he meets up with old buddies. Strong donned me the photo. I believe legendary player Reece 'Goose' Tatum 'the Michael Jordan of his time' is second from the right.

 

Post on Facebook, december 2015

 

 

HOWG

Het basketballteam dat zo'n twintig jaar berucht stond als BV Amsterdam 1 en uiteindelijk Ricoh Astronauts 3 trok spelers die van overal kwamen aanwaaien. Amerikaanse profs die even neerstreken op zoek naar een club in Europa en uitgeweken Bosniërs, Serven, Macedoniërs en Kroaten uit voormalig Joegoslavië. We hebben een Rus gehad, een Israëliër, een Duitser, een Pool en natuurlijk een arsenaal aan (ooit) talentvolle Hollandse spelers.

 

Op een dag ging het gerucht dat een native American onze gelederen had versterkt. En inderdaad, zit ik op een zaterdagavond in de Apollohal, word ik op mijn schouder getikt, waar mijn toen lange haar weelderig overheen hing. Een fokking indiaan! Hij geeft mij een hand en vraagt: 'Which tribe are you?'

 

Een van de Facebook basketballposts, december 2015

 

 

REBELLEN

Toen ‘Een vlucht regenwulpen’ van Maarten ’t Hart werd verfilmd, waren Rogi en ik niet eens zo lang van school. Het Spinozalyceum, dat dient als decor in de film wanneer de hoofdpersoon mijmert over zijn jeugd en een onbereikbare liefde. Hij keert er terug voor een reünie en dan ontmoet hij die oude liefde opnieuw, en het gevoel is niet verdwenen.
Onze school was in werkelijkheid ook het decor achter hevige liefdes. Niet te vermijden, want sommige meisjes werkten al als fotomodel, jongens werden gecast voor commercials en zelfs ‘de mooiste jongen van Amsterdam’ zat bij ons op school. Vele stille, eenzijdig beleefde affaires ook. Rogi verklapte me onlangs dat hij had berekend hoeveel voetstappen de weg van zijn deur telde, in dezelfde Stadionbuurt waar de school lag, naar de voordeur van de ouderlijke woning van het meisje dat hij begeerde. Maar ze gunde hem geen blik. Anderzijds hoorde ik laatst van een vrouw dat zij ooit heimelijk een oogje had op Rogi. Zij zat echter een klas hoger dan hem, not done. En ik was verliefd op de vriendin van de mooiste jongen van Amsterdam, maar hij was mijn vriend en ik nobel. Kostte jaren om tot het besef te komen dat wanneer het om de liefde gaat schroom, regels, edelmoedigheid en alles opzij dienen te worden gezet.


Passievrucht

Het is goedgekomen, ik was al vader van een meisje toen ik Rogi na onze schooltijd tegenkwam op de Bloemensingel met zijn toenmalige vriendin, hoogzwanger. Hij vertelde me dat hij nu dichter was en ik ben meteen doorgelopen naar Athenaeum boekwinkel op het Spui om zijn bundel te kopen. Of had ik Rogi eerder al ontmoet in een café op de Nieuwezijds toen hij zich verbaasde of verkneukelde over het feit dat we allebei het schrijversvak waren ingeslagen? Net als oud-klasgenoot Simon de Waal die ik na de schooljaren trof als rechercheur op Bureau Lijnbaansgracht waar ik aangifte van diefstal kwam doen. Ik wist niet dat hij meewerkte aan de tv-serie ‘Baantjer’. Hij schrijft die detectives tegenwoordig, met veel succes. En net als dat grappige ventje dat altijd zeulde met een tjokvolle, ouderwetse lederen schooltas. ‘Ik liet mijn boeken thuis, keek altijd mee met hem,’ zegt Rogi. Dat was Karel Glastra van Loon, zijn ‘Passievrucht’ schijnt de meest vertaalde Nederlandse roman ooit.


Uit de bijdrage 'Rebellen' van Herman Keppy aan de catalogus van Rogi Wieg:

De kleine schepper ( Uitgeverij West, januari 2015).

sambal


TORENBOUWER

En nu hebben we Guido de Torenbouwer. Hij wil de Haringpakkerstoren en de Jan Roodenpoortstoren terubrengen, opgericht in de tijd van de Geschiedenis van Amsterdam deel II en gesloopt in 1829. ‘Iedereen is het erover eens dat de vestingstorens gezichtsbepalend zijn voor Amsterdam,’ meldt Guido (bent u er over gevraagd? ik ook niet!). En hij verzekert ons dat zonder optimisme niets van de grond komt en dat zijn plan net als het vorige inmiddels veel bijval geniet. Ambtenaren hebben een half jaar de tijd gekregen om de haalbaarheid van dat plan te onderzoeken. En zo worden er opnieuw duizenden euro’s verkwist aan een fata morgana.

 

Stel dat de torens terugkomen, dan begrenzen zij een groot deel van de Singel dat zich, zonder bestemmingsplan heeft ontwikkeld als het Tweede Wallengebied van Amsterdam. Geen leuke plaats om te leven, met gigantische hoeveelheden glurende, dronken en pissende mannen. De prostituees en hun klanten zijn gezichtsbepalend en zullen dat ook blijven na de bouw van de torens. De Haringspakkerstoren zal nabij de Koepelkerk staan waar het hoerengebied begint, de Jan Rodenpoortstoren zal uitkijken op de straat van het geboortehuis van Multatuli, op het geboortehuis van Multatuli na een straat vol bordelen. Maar dat ziet Guido kennelijk niet, noch een van de andere wethouders... sinds het vertrek van Rob Oudkerk.

 

uit: column ´Conserveblikje Frankfurthers met sambal´, uitgesproken tijdens Historisch Cafe van 9 maart 2005

 

 

WILT CHAMBERLAIN

Herman Keppy: “Ook in het selectieteam van Amsterdam heb ik een paar jaren na Wilt’s pensioen, het shirt met nummer 13 bemachtigd. Het shirt stamt kennelijk van voor Wilt Chamberlain, gezien de deplorabele staat waarin het verkeert. De setjes voor de aspirantenselectie zijn afdankertjes van AMVJ, APGS, Herly of een van de andere clubs die het basketball in Nederland zijn begonnen. Wij, Amsterdamse branieschoppers, schamen ons dood als we moeten spelen tegen Haarlem, Rotterdam en zelfs Twente die beter zijn uitgerust. Maar ik speel tenminste met nummer 13.”

 

uit: Wilt Chamberlain 1936-1999, Face the Basket, november 1999

 

kampioenen

 

HET WONDER

Vlak voor het seizoen 1995-’96 staat er weer een eredivisieteam. Tenminste, duidelijk is alleen dat Ed de Haas en Oscar Kales spelen. Ze hebben samen met ex-eredivisiespeler Carlo Brunink de nieuwe vereniging Finish Profiles Amsterdam opgericht. Andere spelers worden in de allerlaatste dagen voor de start van het seizoen gevonden. Het team wordt door de pers niet geheel onterecht als een ‘bijeengeraapt zooitje’ omschreven. Maar met een gemiddelde van tweehonderd toeschouwers bij de thuiswedstrijden ziet de Apollohal de tijden van weleer langzaamaan herleven.

 

Als tweevoudig Coach van het Jaar Jan Willem Jansen, voormalig NBB-voorzitter Ruud Frese en vele anderen met een Amsterdams basketballverleden zich met de club gaan bemoeien, wordt het team in het volgend seizoen opeens titelkandidaat.

 

In april 1997 lijkt het basketball in Amsterdam weer helemaal op de weg terug. De Telegraaf kopt: ‘Het wonder van de Apollohal’. Naast basketballsterren van vroeger - soms lijkt het wel een reünie - komt er veel jeugd af op de spannende play-off wedstrijden tegen RZG Donar en Libertel EBBC. Finish Profiles kent die maand een gemiddelde van meer dan 2000 toeschouwers per wedstrijd. Tijden die zelfs de oudjes zich niet meer kunnen heugen.

 

uit: De Apollohal, ik kan er de grond wel kussen in het boek Jump For Joy, 50 jaar Nederlandse Basketball Bond, ISBN 90.5695.031.2. (1997)

 

 

WOUTER DERUYTER

Wouter Deruyter (22) studeert aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent. Toen Wouter vorig jaar bij Focus langskwam (liftend uit België) om zijn portfolio te laten zien, was hij net gebuisd, de Belgische term voor blijven zitten. Wouter is gefascineerd door het Brusselse nachtleven, travestieten en homofuiven, clochards in de café's in de oude wijk De Marollen, de marginale wereld van de grote stad.

 

Een boek dat zijn Brusselse werk afrondt, wil hij gebruiken als een visitekaartje, een aanloop naar een verdere loopbaan. Voor dat boek is hij nog op zoek naar sponsors, maar hij heeft goede hoop. "Tot nu toe zijn al mijn dromen uitgekomen. Veel mensen kennen het woord 'passie' niet. Ik werk hard om mijn dromen te kunnen verwezenlijken."


uit: Het mooiste aan Brussel is haar lelijkheid, Focus 6, 1989

 

INEZ VAN LAMSWEERDE

“Na school hoop ik opdrachten te krijgen waarbij ik intensief bij de produktie ben betrokken, waarbij mijn ideeën van wezenlijk belang zijn. En niet omdat ik toevallig een camera kan vasthouden en weet hoe de lichten moeten staan.”

 

uit: Modefotografie, de nieuwe sfeermakers, Focus 4, 1989

 

 

EDLAND MAN

“Ik werk vaak met stukjes foto, hou ervan om iets surrealistisch te maken, iets toe te voegen aan de realiteit. In principe maak ik eerst een gewone foto, laat het afdrukken en dan ga ik knippen en plakken en fotografeer dat resultaat opnieuw waarbij ik met een speciaal lensje voor vervomingen zorg.”

 

uit: Modefotografie, de nieuwe sfeermakers, Focus 4, 1989

 

 

ed

 

ED VAN DER ELSKEN

Maar je bent zelf toch ook geslaagd?
“Nee, niet waar, ik ben heel goed, ik ben beroemd, maar ik leef continu economisch op het scherp van de snede. Je hebt er geen idee van. In zoverre ben ik geslaagd dat ik mijn plaats cultureel heb bevochten, maar maatschappelijk, jongen, je hebt geen idee. Er zijn duizend fotografen in Nederland, waarvan er 987 welvarender zijn dan mijnheer Van der Elsken. Vind ik helemaal niet erg, want dat moeten zij weten, maar jij vergist je dus. Ik ben in zoverre geslaagd, dat ze kunnen zien, Jezus, die heeft een heel leven geknokt voor dingen waar hij in gelooft.”

 

uit: Ed van der Elsken in Japan, Focus 12, 1988

 

 

PHILIP MECHANICUS

Philip Mechanicus houdt een nog natte afdruk omhoog. “Ik ben blij dat ik deze heb gemaakt. Hij is van de Zuiderkerktoren af gemaakt. Kijk, ik woonde hier op de Zwanenburgwal, dit stukje hier, dit is de toren en dit gebied is dus nu het nieuwe stadhuis en Muziektheater. Hier heb je de Amstel, heel mooi, met die bruggen, net Praag met zo’n sombere gloed die eroverheen hangt. Die kerk daarachter is ook weg, gesloopt, jaren geleden. Dit is de achterkant van de markt. Het ziet er allemaal heel keurig en uitgestorven uit. Het was geen zondag, want ik weet nog dat er in de toren mannen aan het werk waren. Alleen hier staat een vrouwtje, zie je, ze is net uit dat autootje gestapt. Verder is er helemaal niemand te zien en dat was op een middag, een uur of drie, onbegrijpelijk. Alsof ik geroepen had; ‘Gaat u allemaal even naar binnen, er mogen geen mensen op.’ Alleen dat ene vrouwtje heeft het niet gehoord.”


uit: ‘Oh Waterlooplein’, de jonge jaren van Philip Mechanicus, Focus 9 , 1988