WHAT'S IN STORE?

 

 

KATJONGS IN COLDITZ

Tijdens de oorlog zaten er geallieerde officieren gevangen in Slot Colditz in Duitsland. Daarover is ooit een film gemaakt en een populaire tv-serie. Die doen voorkomen alsof de spectaculaire ontsnappingspogingen vooral een Engelse aangelegenheid waren. In werkelijkheid deden ook Fransen, Polen en Nederlanders mee. De helft van die Nederlandse gevangenen was geboren in Nederlands-Indië.

 

Boven op de poster: het slot Colditz. Onder: jonge cadetten van de Koninklijke Militaire Academie en een stoker van de Koninklijke Marine in gevangenschap in Duitsland op hun slaapzaal. Allen hadden de wieg staan in Nederlands-Indië.

 

Tentoonstelling in Museum Bronbeek, Arnhem, 15 augustus t/m 31 december 2018 (gemaakt door Herman Keppy, Esther Wils en Ido Harmsen)

 


BEZIG MET EEN BOEK

Herman is zijn nieuwe boek aan het schrijven over de strijd tegen de Duitsers in WOII vanuit de Indische en Indonesische gemeenschap in Nederland. In zijn kantoor aan het Lange Voorhout werd hij eind april geïnterviewd door Jan-Hendrik Bakker van weekkrant Den Haag Centraal.

 

Een citaat: 'Dat Soldaat van Oranje, Erik Hazelhoff Roelfzema, en enkele van zijn vrienden een Indische achtergrond hadden. “Daar hoorde je nooit iemand over.” Hetzelfde geldt voor de vele Engelandvaarders die de Noordzee overstaken en zich bij het verzet aansloten. “Onder hen kwam 11 procent, 187 man, oorspronkelijk uit Nederlands Indië. Ik wil daarom hun verhaal vertellen. Hoe die jongens de avond voor hun vertrek nog een keer nasi goreng gingen eten bij een tante in de bomenbuurt. Met die verhalen wil ik het verzet kleur geven, snap je?"'

 

in Den Haag Centraal, donderdag 26 april 2018

 


 

Herman Keppy is de zoon van een Nederlandse moeder en een Molukse vader. Hij geeft regelmatig lezingen, publiceert in diverse media en heeft meegewerkt aan meerdere boekpublicaties. Van eigen hand zijn vier boeken verschenen: De laatste inlandse schepelingen, Tussen Ambon en Amsterdam, Flat River Flamingo en Pendek.

 

Meer...