DIE SCHADUW

De jaloezieën klapperden, irritant omdat hij zich probeerde te concentreren op een boek dat hij allang had moeten afmaken. Het alternatief was om het raam te sluiten, maar dat was geen alternatief, want het was veel te warm. Dan zou hij de ventilator moeten aanzetten die de jaloezieën opnieuw zou doen klapperen. En als hij ergens een hekel aan had, dan was het dat het vel papier in de typmachine waarop zijn blik bleef rusten, zou gaan wapperen.


De telefoon rinkelde. Met tegenzin nam hij op. Nee, onmogelijk kon hij over een maand een vergadering gaan voorzitten. Hij was de vorige week begonnen met het afwimpelen van lezingen, zakelijke bijeenkomsten, zelfs van sociale afspraken. Hij besefte dat het de komende maanden stil rond hem zou zijn. Dat hij zich hier zou ingraven als een kluizenaar.


Over het bureau waarop stapels documenten puilden, hing die donkere schaduw. Het was de schaduw van de oorlog, die nooit was weggeweest. Alleen op 5 mei 2019, Bevrijdingsdag, zou Herman Keppy deelnemen aan Huizen van Verzet in Amsterdam, om te vertellen over dappere Indonesische studenten. En het verzoek van werkgroep Indische Letteren om te spreken op 14 juni in Leiden kon hij evenmin negeren.


Maar dat was dat. Verder zou de buitenwereld hem dag en nacht alleen voor het raam zien zitten als een schaduw. Met slechts een typemachine als wapen om met die andere schaduw af te rekenen.
 

 

 

ZIJN JULLIE KERELS OF LAFAARDS?

Dat is de titel van het nieuwe boek van Herman Keppy dat dit jaar wordt voltooid. Al jaren doet hij  – met tussenpozen – onderzoek naar de Indische en Indonesische strijd en het verzet tegen de nazi's tijdens WO II. Hij geeft er lezingen over, schrijft artikelen en in 2018 werd een hoofdstuk uit het boek al gebruikt voor de tentoonstelling Katjongs in Colditz in Museum Bronbeek in Arnhem.

 

 

Herman Keppy is de zoon van een Nederlandse moeder en een Molukse vader.
Hij geeft regelmatig lezingen, publiceert in diverse media en heeft meegewerkt aan meerdere boekpublicaties. Van eigen hand zijn vier boeken verschenen:
De laatste inlandse schepelingen, Tussen Ambon en Amsterdam, Flat River Flamingo

en Pendek.

 

Meer...